Do sedel 2021: Od pravěku na Landeku (5)

25. července, 14:00 - 17:00

Komentovaná vyjížďka za historií, přírodou a kulturou Ostravy: historie ostravských hald, architektura a technické kuriozity šachet, lužní les a přírodní zajímavosti, pravěká osídlení.

Každý účastník obdrží brožurku nabitou cennými historickými, přírodopisnými a dalšími informacemi a fotografiemi, kterou připravuje Ostravské muzeum.

START: 14 hodin, Ostravské muzeum

CÍL: Landek

DÉLKA KOMENTOVANÉ TRASY: 10,5 km

NÁROČNOST TRASY (od 1 do 5): 3 – středně náročná trasa (výjezd na rozhlednu lze vynechat)

Vyjížďky jsou zdarma, včetně doprovodného programu. Chcete-li podpořit činnost našeho spolku, můžete tak učinit zasláním příspěvku na číslo účtu: 2601717188/2010. Děkujeme.

PŘIHLÁŠENÍ NA VYJÍŽĎKU

TRASA:

• start: Masarykovo náměstí, Ostravské muzeum
  • zastavení: Komenského sady – před muglinovským mostem, štěrkové náplavy Ostravice a jejich význam
  • zastavení: Kupovitá halda dolu Hubert (Stachanov), Hrušovská chemička a keramička, Severní dráha Ferdinandova
  • zastavení: Soutok Ostravice s Odrou
  • zastavení: Výchozy uhelných slojí na povrch, haldička u cyklostezky
  • zastavení: Průtočné rameno Odry, zbytek degradovaného lužního lesa
  • zastavení: lovci mamutů, Petřkovická Venuše
  • zastavení: Landek rozhledna, slovanské hradiště, středověký strážní hrad
  • zastavení: Důl Anselm
  • cíl: Landek Park

(orientační mapa)

DOPROVODNÝ PROGRAM:
Muzeum Landek – nový prohlídkový okruh Hrdinové z dolu – symbolické vstupné pro účastníky vyjížďky 50 Kč.
V případě zájmu o jiné prohlídkové okruhy v Dolních Vítkovicích a Landek parku bude pro všechny účastníky vyjížďky vstupné ponížené o 20%.

Další vyjížďky naleznete na tomto odkazu: Do sedel 2021

V případě špatného počasí nebo nepříznivé pandemické situace připravíme pro účastníky interaktivní mapky vyjížděk s poutavým výkladem k jednotlivým zastavením doplněné o historické fotografie. Účastníci si tak budou moci trasy projet sami podle mapky, pustit komentář a objevovat historii, přírodu i překrásné příběhy Ostravy. Trasy vyjížděk jsou vybírány tak, aby vyhovovaly pokud možno všem věkovým kategoriím. Náročnost udávaná u jednotlivých vyjížděk je pouze orientační, u dětí doporučujeme, aby rodiče posoudili vhodnost trasy pro své děti podle jejich schopností.

Partneři projektu Do sedel:

25. července

Ostrava