Do sedel 2021: Od potoku k řece (7)

8. srpna, 14:00 - 17:00

Komentovaná vyjížďka za historií, přírodou a kulturou Ostravy: historie Poruby, perly Sorely, sochy, přírodní rezervace Turkov, řeka Odra, vodní sporty, sportovní osobnosti, počátky trampingu.

Každý účastník obdrží zdarma brožuru nabitou cennými historickými, přírodopisnými a dalšími informacemi a fotografiemi, kterou připravuje Ostravské muzeum.

START: 14 hodin, Zámek Poruba

CÍL: Loděnice Děhylov

DÉLKA KOMENTOVANÉ TRASY: 14 km

NÁROČNOST TRASY (od 1 do 5): 2 – nenáročná delší trasa s minimálním převýšením

Vyjížďka je zdarma, včetně doprovodného programu. Chcete-li podpořit činnost našeho spolku, můžete tak učinit zasláním libovolného příspěvku na účet spolku: 2601717188/2010. Děkujeme.

PŘIHLÁŠENÍ NA VYJÍŽĎKU

TRASA:

• Porubka – rybník pod zámkem, historie
  • Oblouk a Sorela
  • Svinov – obec, park, fara
  • Řeka Odra – soutok Porubky a Odry
  • Elektrárna Třebovice
  • Lihovar Dubí
  • Řeka Opava
  • Rybník Štěpán
  • Děhylov, Loděnice

(orientační mapa)

DOPROVODNÝ PROGRAM:
Výstava historických fotografií Počátky trampingu v Ostravě a vodní sporty. Výstava mapuje počátky trampingu v Ostravě, historii vodních sportů (vznik klubu 1953), sportovní legendy a úspěchy, historii Loděnice.

Další vyjížďky naleznete na tomto odkazu: Do sedel 2021

V případě špatného počasí nebo nepříznivé pandemické situace připravíme pro účastníky interaktivní mapky vyjížděk s poutavým výkladem k jednotlivým zastavením doplněné o historické fotografie. Účastníci si tak budou moci trasy projet sami podle mapky, pustit komentář a objevovat historii, přírodu i překrásné příběhy Ostravy. Trasy vyjížděk jsou vybírány tak, aby vyhovovaly pokud možno všem věkovým kategoriím. Náročnost udávaná u jednotlivých vyjížděk je pouze orientační, u dětí doporučujeme, aby rodiče posoudili vhodnost trasy pro své děti podle jejich schopností.

Projekt se koná s finanční podporou statutárního města Ostravy, OZO Ostrava s.r.o. a Ostravské komunikace, a. s.

PARTNEŘI PROJEKTU

8. srpna