Do sedel 2021: Od kolonie ke kolonii (1)

23. května, 14:00 - 17:00

Komentovaná vyjížďka za historií, přírodou a kulturou Ostravy: Kolonie Jubilejní, Štítová, Jeremenko, Martinská a další, historie, příběhy a osobnosti ostravských kolonií, architektura staveb.

Každý účastník obdrží brožurku nabitou cennými historickými, přírodopisnými a dalšími informacemi a fotografiemi, kterou připravuje Ostravské muzeum.

START: 14 hodin, Mariánské náměstí (Ostrava – Mariánské Hory)

CÍL: Jubilejní kolonie, Ostrava-Zábřeh

DÉLKA KOMENTOVANÉ TRASY: 7 km

NÁROČNOST TRASY (od 1 do 5): 1 – nenáročná krátká trasa s minimálním převýšením

Vyjížďky jsou zdarma, včetně doprovodného programu. Chcete-li podpořit činnost našeho spolku, můžete tak učinit zasláním příspěvku na číslo účtu: 2601717188/2010. Děkujeme.

PŘIHLÁŠENÍ NA VYJÍŽĎKU

TRASA:

• Mariánské náměstí – historie nejznámějších ostravských kolonií s malou fotografickou výstavou
  • Martinská kolonie
  • Malý Londýn ve Vítkovicích
  • Štítová kolonie
  • Jeremenko
  • Družstvo – 100 let
  • Jubilejní kolonie

(orientační mapa)

DOPROVODNÝ PROGRAM: „100 let Družstva a Jubilejní kolonie“
Kulturně sportovní spolek Elegant a KČV Moravan připravili celoroční program oslav lokalit, ze kterých naše spolky pocházejí – 100 let Jubilejní kolonie a Družstva.

Výstava ke 100. výročí vzniku Družstva
K výstavě byly využity opuštěné výlohy na náměstí Gen. Svobody. Najdete zde modely původních domů, historické fotografie, původní tabla, plány domů a mnoho dalšího.

Projížďka Družstvem „Tak šel čas“
V zástavbě Družstva jsou umístěny historické fotografie přesně na místech, ze kterých byly pořízeny. Budete mít tak možnost porovnat historii se současností.

Výstava historických fotografií „ Jubilejní kolonie“
Prohlídka historických fotografií s výkladem o jednotlivých budovách. V centrální části pak budou umístěny historické fotografie z výstavby Jubilejní kolonie.

Další vyjížďky naleznete na tomto odkazu: Do sedel 2021

V případě špatného počasí nebo nepříznivé pandemické situace připravíme pro účastníky interaktivní mapky vyjížděk s poutavým výkladem k jednotlivým zastavením doplněné o historické fotografie. Účastníci si tak budou moci trasy projet sami podle mapky, pustit komentář a objevovat historii, přírodu i překrásné příběhy Ostravy. Trasy vyjížděk jsou vybírány tak, aby vyhovovaly pokud možno všem věkovým kategoriím. Náročnost udávaná u jednotlivých vyjížděk je pouze orientační, u dětí doporučujeme, aby rodiče posoudili vhodnost trasy pro své děti podle jejich schopností.

Partneři projektu Do sedel:

23. května

Ostrava