Výstava Fenomén cyklistika

21. května - 13. září

Výstava vypráví příběh bicyklu a cyklistiky a přibližuje dějiny cyklistiky na severní Moravě a ve Slezsku od vzniku nejstaršího německého klubu velocipedistů v roce 1887 až do roku 1951, který znamenal konec cyklistických spolků. Věnuje se také prodejcům jízdních kol, cyklistickým závodům či proměnám oblečení pro cyklisty. Součástí expozice jsou také předměty připomínající historii jízdních kol, tematické letáky, nejrůznější velocipedy, dobové cyklo doplňky a rozmanité kuriozity.

Pro velký zájem o výstavu Fenomén cyklistika, kterou jsme zrealizovali v roce 2019 v Ostravském muzeu, připravujeme ve spolupráci s kurátorem výstavy Petrem Lexou Přendíkem její výrazné rozšíření. Obsahová část bude rozšířena o cyklistiku Opavska a Jesenicka, také výstava exponátů bude značně rozšířena o mnoho velocipedů a kol z vlastních sbírek i depozitářů moravskoslezských muzeí a olomouckého muzea.

První dojednaný termín výstavy je 21. 5. – 13. 9. 2020 v Opavské kulturní organizaci OKO. V jednání je realizace výstavy v Ostravě, zájem o výstavu mají také další města Moravskoslezského kraje.

Zahájení:
21. května
Ukončení:
13. září

Pořadatelé

OKO Opava

OKO (Opavská kulturní organizace)
Ostrožná 46
Opava, Moravskoslezský 746 01 Česká republika