• akce již proběhla.

Promenáda v Jubilejní kolonii 2024

7. června, 15:00 - 9. června, 22:00

Promenáda v rytmu oslav 100. výročí Velké Ostravy, 5. výročí „Promenády v Jubilejní kolonii“ a 5. narozenin spolku Elegant.
Tři dny skvělé zábavy, hudby, tance, historie a přátelských setkání v Jubilejní kolonii.

Pátek 7.6.2024

Startujeme v rytmu swingu.
Velký swingový orchestr Zdeňka Pukovce a moderovaný program věnovaný příběhům swingových legend a jejich hitům. Kinematograf Petra Lexy Přendíka s názvem „100 let Velké Ostravy“. Hudební představení místní ZŠ a MŠ, tvůrčí dílna pro děti a vytváření společného velkoformátového obrazu. Prezentace spolků, fotografická výstava „Historie je naší součástí“. Prohlídky bytového muzea v Jubilejní kolonii.

Sobota 8.6.2024

Zábavné odpoledne pro děti a všemi milovaná „RETROMÁNIE“.
Retro vás baví a protože v 60. letech burácel z rádií a gramofonových desek rock and roll a twist nepochybně také v Jubilejní kolonii a první odvážlivci v hippies stylu se jistě také tudy odvážně „promenádovali“, oslavíme 5. výročí „Promenády v Jubilejní kolonii“ a 5. narozeniny Elegantu v rytmu této doby, která přinesla skvělou muziku, svobodu bytí a mnoho radosti.
Na co se můžete těšit?
Kytarové duo: Mario Šeparovič a Vojta  Šňupárek naladí atmosféru  a “Praskání “ Rosti Petříka s nevětšími hity jako vždy roztančí Jubilejní kolonii.  Nebudou chybět retro fotokoutky ve stylu hippies, květinové zdobení a malování na obličej.

Retro sluší všem, proto jsou vítány hippies modely, květiny ve vlasech a láska v duši.
V průběhu dne budou probíhat také komentované prohlídky Muzea v Jubilejní kolonii (nutná rezervace kapacita omezena).
Pro děti jsme připravili zábavné odpoledne s workshopy, tvůrčími dílničkami a mnoha dalšími aktivitami.

Neděle 9.6.2024

Promenáda v Jubilejní kolonii slaví 100. výročí Velké Ostravy.
K prvorepublikové promenádě vždy pařila živá hudba, sváteční oblečení, tančírna, kávička , dobroty a hlavně pohoda nedělního odpoledne. To vše máme připraveno a věříme, že se nám společně podaří v kulisách překrásné Jubilejní kolonie vytvořit a zažít kouzelnou atmosféru časů minulých.
Historická auta, skvělá hudba, tančírna, taneční vystoupení, workshopy, výstavy, komentované vycházky, historický fotokoutkek, soutěž.
Martin Chodúr a velký Big Band Ostrava připravili speciální hudební program k této příležitosti. Nebudou chybět swingová taneční vystoupení a workshopy. Energii nabitá kapela Swingalia ve velké sestavě převezme závěr velkolepé tančírny v Jubilejní kolonii.

Oslavy doplní také unikátní historický fotokoutek. Můžete se setkat s oživeným prvním starostou Velké Ostravy Janem Prokešem a stylově zakončit soutěž „Po stopách Velké Ostravy“.
V místě konání akce bude možnost odevzdat soutěžní kartičky s razítky.

Stylové oblečení vítáno!

pátek 7.6.2024

od 15 hod.

Zpřístupnění areálu

Stylový cyklobar Elegant, gastro  a relax zóna, dětský koutek.

Foto výstava „Historie je naší součástí“.
Prezentace spolků Moravan a Elegant, historická kola, foto výstava z činnosti spolků.

15 – 18 hod.

Prohlídky bytového muzea v Jubilejní kolonii.
Nutná rezervace, kapacita omezena, viz. níže.

16 hod.
Slavnostní zahájení 5. ročníku „Promenády v Jubilejní kolonii“.

16 30 – 19 hod.

Velký swingový orchestr Zdeňka Pukovce
Moderovaný koncert: Příběhy swingových legend a jejich písní“.

17 hod.
Dětské hudební vystoupení
Mateřská škola Mozartova.

17 – 19 hod.

Tvůrčí dílna pro malé i velké
Vytvoření společného velkoformátového obrazu a laskavá přání pro Ostravu.

20 30 – 22 hod.

Kinematograf:  100. let Velké Ostravy
Ostravské pěšiny a Petr Lexa Přendík: Komentované promítání historických fotografií.

sobota 8.6.2024

14 – 16 hod.

Kolonáda
Zábavné workshopy pro děti s cyklistickou tématikou, tvůrčí dílny, kvízy, báječná kola a cyklo kuriozity, cyklo kolotoč.

13 30 hod./ 15 30 hod./

Komentovaná vycházka: Neznámá zákoutí Jubilejní kolonie
Komentovaná vycházka s rezervací. Speciální komentovaná vycházka představuje běžně nepřístupné prostory Jubilejní kolonie. Zavítáte do sklepů, na půdy i do skrytých dvorů. Průvodce Petr Lexa Přendík pro vás připraví též historické snímky a odborný výklad. Během vycházky se dozvíte také informace o výraznějších osobnostech sídliště.
Trasa vycházek:  2,5 km, trvání cca 90 minut, vstupné 120/100 Kč (hradí se na místě v hotovosti, nebo za pomocí QR kódu).
Sraz ve 13.30 hod. a 15 30 hod. na tramvajové zastávce Jubilejní kolonie v Závodní ulici.
Počet zájemců na vycházce je omezen na 25 osob, své místo si rezervujte v průběhu 6. a 7. Června u průvodce na tel. čísle 605 437 296.

17 30/ 19 hod.

Komentovaná vycházka: Druhá stavební etapa Jubilejní kolonie (1926–1932) se vstupem do bytového muzea
Komentovaná vycházka přiblíží detailně II. stavební etapu (1926–1932) Jubilejní kolonie, která byla vybudována podle návrhu významného architekta Ernsta Kornera. S průvodcem Petrem Lexou Přendíkem si přiblížíte jednotlivé domy II. stavební etapy, projdete si všechny ulice a blíže se zaměříte na stavby občanské vybavenosti. V ulicích budou připraveny též dobové snímky. V závěru vycházky bude zájemcům zpřístupněno rovněž bytové muzeum ve Slezské ulici.
Sraz v 17 30 hod. a 19 hod. na zastávce Jubilejní kolonie v Závodní ulici.
Počet zájemců na vycházce je omezen na 25 osob, své místo si rezervujte v průběhu 6. a 7. června
u průvodce na tel. čísle 605 437 296.

16 – 19 hod.
Ladíme „Retrománii“
Přípravy na velkou retro párty. Tématické  květinové malování na obličej pro malé i velké.
Prodej květinových ozdob, korálků a retro oděvů. Zprovozněny fotokoutky  „Hippies“, „Retrománie“.

18 – 22 hod.
Retrománie
Kytarové duo: Mario Šeparovič a Vojta  Šňupárek naladí atmosféru  a “Praskání “ Rosti Petříka roztančí celou Jubilejní kolonii.

Neděle 9.6.2024

Slavíme 100 let. Velké Ostravy

od 13 hod.
Zpřístupnění areálu, v provozu cyklobar Elegant.
Výstava: Krasavice Ostrava

13 30 hod.
Druhá stavební etapa Jubilejní kolonie (1926–1932) se vstupem do bytového muzea
Komentovaná vycházka přiblíží detailně II. stavební etapu (1926–1932) Jubilejní kolonie, která byla vybudována podle návrhu významného architekta Ernsta Kornera. S průvodcem Petrem Lexou Přendíkem si přiblížíte jednotlivé domy II. stavební etapy, projdete si všechny ulice a blíže se zaměříte na stavby občanské vybavenosti. V ulicích budou připraveny též dobové snímky. V závěru vycházky bude zájemcům zpřístupněno rovněž bytové muzeum ve Slezské ulici. Trasa 2,5 km, trvání cca 100 minut, vstupné 120/100 Kč (hradí se na místě v hotovosti, nebo za pomocí QR kódu). Sraz ve 13 30 hod. na zastávce Jubilejní kolonie.
Vycházka bez rezervace.

od 15 hod.
Příjezd veteránů, historická auta, motorky a kola.

15 – 17 hod.
Martin Chodúr a velký Big band Ostrava
Speciální program pro Promenádu k oslavám 100. výročí Velké Ostravy.

15 45 – 15 55 hod.
Great Gatsby
Taneční vystoupení skupiny Latifah.

17 – 17 30 hod.
Swinguj
Taneční workshop

17 30 – 21 hod.
Swingalia
Swingová kapela ve velké sestavě a energií sobě vlastní.

22 hod.
Ukončení akce.

Občerstvení v cyklobaru Elegant zajištěno po celou dobu akce.

Vstup ZDARMA.
Vstupenky na komentované vycházky na místě.
Muzeum Jubilejní kolonie nutná rezervace zde.

Akce je součástí oslav 100. výročí Velké Ostravy.

Děkujeme za finanční podporu městského obvodu Ostrava-Jih a Statutárního města Ostrava.

Partneři: Klub českých velocipedistů Moravan, Veteran club Car Ostrava, Kultura Jih, Rodinné vinařství Gréger Rakvice, Místní pivovar AERO,

Zahájení:
7. června, 15:00