• akce již proběhla.

Swingová spojka

17. května, 17:00 - 22:00

Proč název tančírny „Swingová spojka“?
Důvodů je hned několik. Swing spojuje všechny generace. Lávka u které tančírnu pořádáme, propojuje obyvatele obou částí překrásné lokality Družstva, kterou rozdělila Polanecká spojka.

Tančírna bude vskutku výjimečná a to nejen svým symbolickým umístěním, ale také skvělou muzikou v podání energické kapely Swingalia a kytarového dua „Mario Šeparovič & Vojta  Šňupárek. V opuštěných výlohách bude instalována nová výstava věnovaná 100. výročí založení místního spolku zahrádkářů v Družstvě a oslavám 100. výročí Velké Ostravy. Nebude chybět tématická komentovaná vycházka Ostravských pěšin „Zábřeh – Družstevní osada, aneb Vítkovické zahradní město“, outdoorová výstava „Krasavice Ostrava“ a tvůrčí dílnička.

Originální Cyklobar Elegant dotvoří atmosféru stylovým prvorepublikovým občerstvením, květinovou výzdobou, háčkovanými ubrusy, lehátky a světýlky.

15 30 hod.
Zábřeh – Družstevní osada, aneb Vítkovické zahradní město.
Komentovaná vycházka Ostravských pěšin, více informací níže.
17 hod.

Slavnostní zahájení
Představení hostů, prohlídka výstav ve výlohách.
17 – 19 hod.
Swingalia
Koncert s tančírnou
19 – 21 hod.
Kytarového dua „Mario Šeparovič & Vojta  Šňupárek
Koncert s tančírnou
17 – 22 hod.
V provozu Cyklobar Elegant a občerstvení Snídaňuj

Vstup zdarma.
Komentovaná vycházka zpoplatněna. Platba na místě.

Komentovaná vycházka

Zábřeh – Družstevní osada, aneb Vítkovické zahradní město
15 30 hod. – Sraz na zastávce tramvají Most Čs. armády (čas si spočti dle uvážení)

Při procházce zahradní osadou rodinných domů a vil Zábřeh-Družstvo si přiblížíme minulost prostoru, na němž v 16. století vznikl jeden z největších ostravských rybníků. Pozornost budeme následně věnovat zejména období po 1. světové válce, kdy díky zásluze Josefa Chalupníka, tehdejšího správního komisaře města Vítkovic, a díky Vítkovickým železárnám vzniklo Obecně prospěšné bytové a stavební družstvo ve Vítkovicích, jež si kladlo za cíl vybudovat skutečně moderní zahradní město.
Během vycházky se zastavíme u přibližně 30 objektů, které budou dokumentovat architektonický vývoj čtvrti. Zaměříme se na zdejší populaci, významné osobnosti, nerealizované plány, ale také na zničení původního konceptu v období 60. let 20. století, kdy byla osada rozbita Polaneckou spojkou a Rudnou ulicí. Součástí procházky bude ukázka historických snímků.

Trasa 2,5 km, trvání cca 100 minut, vstupné 120/100 Kč (hradí se na místě v hotovosti, nebo za pomocí QR kódu).

Více informací k projektu 100. výročí Velké Ostravy zde.

Děkujeme za finanční podporou:

17. května

Elegant spolek