• akce již proběhla.

Elegant Silesia 2021 – 2. mistrovství ČR na historických sportovních kolech

21. 8. 2021

Elegant Silesia je ojedinělý závod na kolech s ocelovým rámem bez karbonových doplňků vyrobených do konce roku 1990. Závod bude realizován v rámci Moravskoslezského kraje v trasách o délce 140 km, 80 km a 45 km. Trasy nebudou značeny, každý závodník obdrží mapu. Trasy nebudou pro závod uzavřeny. Trasa může být, dle aktuální dopravní situace upravena.
Start, cíl závodu a zázemí pro závodníky bude v Kravařích. Závod je otevřen pro 200 startovacích čísel.

Elegant Silesia je návrat ke kořenům cyklistiky, plný přátelských setkání, historie, technických skvostů, překonávání vlastních limitů, překrásných tras a úžasných společných zážitků. Elegant Silesia je koncipován jako společná vyjížďka s měřeným úsekem. Společná jízda umocní neopakovatelnou atmosféru z jízdy na historických sportovních kolech. Nabízí možnost užít si i společná zastavení na nejkrásnějších místech, kde budou umístěny odpočívky. Závod je doplněn o bohatý doprovodný program pro veřejnost. Celý projekt bude realizován v souladu s aktuálními hygienickými opatřeními.

Změna místa konání – zámek Kravaře

Z důvodů souběhu více akcí v Hradci nad Moravicí jsme se rozhodli přemístit se na nové místo – Zámek Kravaře. Krásný zámecký park nám poskytne parádní zázemí pro realizaci závodu i doprovodného programu.

Informace pro závodníky

• kola s ocelovým rámem, nejsou povoleny karbonové doplňky, kolo do roku 1990 – specifikace technických parametrů kol níže
  • doporučen dobový sportovní oděv
  • každý závodník obdrží mapu s vyznačenými odpočívkami, měřeným úsekem, kontrolními stanovišti a kontaktními telefonními čísly
  • není povolena GPS navigace
  • závodník musí na dané trase označit svůj registrační list na kontrolním stanovišti
  • trasy nebudou značeny, jen hlavní směry
  • trasy nebudou uzavřeny
  • měřený úsek nemá hromadný start
  • po trase je zajištěn kompletní organizační servis (zdravotník, technická podpora, navigátoři, občerstvení)
  • v místě závodu je zajištěno parkoviště i stanové městečko

Technické parametry historických sportovních kol

• ocelový rám s vidlicí, případně AL rám
  • neidexové řazení na rámu – tzv. sytiče
  • brzdové bowdeny s lanky vedené volně – tzv. opratě
  • žádné karbonové doplňky – např. sedlovky, košíky, objímky…

Splňuje-li kolo výše uvedené podmínky, rok výroby do 1990 není podmínkou.

Trasa: 45 km

Start: 11 hod. zámecký park Kravaře

Trasa 80 km:

Start: 11 hod. zámecký park Kravaře

Trasa 140 km:

Start: 7 hod. zámecký park Kravaře
!!! Pozor aktualizace trasy dne 18. 8. 2021.
Při dnešním značení trasy byla zjištěna uzávěra silnice, proto je trasa upravena. Aktuální délka „Královské“ trasy je 145,9 km, děkujeme za pochopení.

Startovné

• 400,- Kč  (při on-line registraci do 19. 8. 2021)
  • 450,- Kč  (registrace na místě)

V ceně startovného: registrace, originální číslo, mapa, společná snídaně před závodem, občerstvení po trase, servis po trase i v zázemí závodu, pamětní list a foto, samolepky, přípitek po závodu, vstup na doprovodný program, parkování a stanové městečko zdarma, swingový piknik u zámku s živou hudbou.

Ubytování, parkování

• pro účastníky závodu parkování v areálu zdarma
  • v areálu zámeckého parku bude k dispozici zdarma parkování karavanů, el. přípojka, wc, sprcha
  • v jednání je umístění stanového městečka v bezprostřední blízkosti areálu
  • pro zájemce je blokováno ubytování za zvýhodněnou cenu v hotelu Buly Aréna v Kravařích – v případě zájmu nás kontaktujte na kancelar@elegantspolek.cz

Registrujte se
na závod:    REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ

Doprovodný program

Komentované vyjížďky pro veřejnost

Vyjížďky se může účastnit každý, není podmínkou historické kolo, vhodné pro rodiny s dětmi i seniory. Nabízíme vám dvě trasy: Kravaře – Raduň – Kravaře nebo Kravaře – Raduň – Hradec nad Moravicí – Kravaře. Na vyjížďkách vás doprovodí naši průvodci a na mnohých zastaveních vás seznámí s přírodními, geografickými i historickými zajímavostmi. Pro účastníky vyjížďky je zajištěn servis po trase, hlídání kol a vstupy do památek. Startuje se v zámeckém parku v Kravařích.

Cena vyjížďky

• 100,- Kč dospělý
  • 50,- Kč studenti, děti do 15 let, senioři 65 +
  • rodinné vstupné 200,- Kč (2 dospělí, 2 děti)

Cena zahrnuje:

• mapa s vyznačenou trasou a legendou k zastavením
  • brožurka k trase nabitá historickými informacemi, příběhy, legendami, historickými fotografiemi
  • animátor, bezpečnostní doprovod a servis
  • volné vstupy na výstavu
  • volný vstup na zámecký koncert
  • historické foto zdarma (v areálu zámeckého parku Kravaře)
  • pamětní list
  • volný vstup do zámku Kravaře

Trasy komentovaných vyjížděk

SPANILÁ JÍZDA TŘÍ KRONIKÁŘŮ: Kravaře – Raduň – Kravaře
Na trase vás doprovodí tři kronikáři, kteří jízdu doplní o příběhy a historické zajímavosti. Prohlídka zámeckého parku Raduň, koncert v zámeckém parku, piknik.
Náročnost: nenáročná kratší trasa vhodná pro rodiny s dětmi (zhruba od 8 let), seniory
Délka trasy: 20 km
Převýšení: 150 m
Registrace: 9 – 11 hod (zámecký park Kravaře)
Start: 11:00 hodin (zámecký park Kravaře)
Cíl: 15:00 hodin (zámecký park Kravaře, zde bude pokračovat Swing piknik)
Trasa: Vyjížďka Kravaře – Raduň – Kravaře

ZÁMECKÁ TRASA: Kravaře – Hradec nad Moravicí – Kravaře
Po trase návštěva zámeckého parku Raduň (piknik, koncert v Oranžerii). Další zastávkou je zámek v Hradci nad Moravicí, kde náš spolek realizuje výstavu Fenomén cyklistika Opavsko a Jesenicko. Výstavou i vyjížďkou bude provázet kurátor výstavy Petr Lexa Přendík. Prohlídka výstavy pro účastníky vyjížďky zdarma, včetně brožury k výstavě.
Náročnost: středně náročná delší trasa
Délka trasy: 36 km
Převýšení: cca 300 m
Registrace: 9 – 11 hod (zámecký park Kravaře)
Start: 11:00 hodin (zámecký park Kravaře)
Cíl: 15:00 – 15:30 hodin (zámecký park Kravaře, zde bude pokračovat Swing piknik)
Trasa: Vyjížďka Kravaře – Raduň –  Hradec nad Moravicí – Kravaře

Kapacity vyjížděk budou omezeny, prosíme o včasnou rezervaci níže. V případě velkého zájmu nabídneme více časů vyjížděk. Výtěžek z vyjížděk bude věnován na realizaci cyklu výstav Fenomén cyklistika Slezsko.

Rezervace komentované vyjížďky

Elegant swing piknik

Atmosféru Elegant Silesia závodu a vyjížděk dotvoří stylově Swing piknik v zámeckém parku. Pro účastníky závodu i vyjížděk bude po návratu z krásných tratí čekat parádní dobová atmosféra, ke které swing neodmyslitelně patří. Lehátka, deky, dobré jídlo a pití, přátelská setkání, swingová hudba, tanec, ochutnávka vín, historický fotokoutek, taneční škola swingu pro začátečníky, swingová show, výstava historických závodní kol, zábavné kvízy o cyklistice i historii Kravař, večer kinematograf – komentovaná projekce k historii cyklistiky a historii Kravařského zámku a okolí.

Dobové oblečení vítáno. Vstup zdarma.

21. 8. 2021

Zámek Kravaře