Elegant Silesia 2021 – 2. mistrovství ČR na historických sportovních kolech

21. srpna

Elegant Silesia je ojedinělý závod na kolech s ocelovým rámem bez karbonových doplňků vyrobených do konce roku 1990. Závod bude realizován v rámci Moravskoslezského kraje v trasách o délce 140 km, 80 km a 45 km. Trasy nebudou značeny, každý závodník obdrží mapu. Trasy nebudou pro závod uzavřeny. Trasa může být, dle aktuální dopravní situace upravena.
Start, cíl závodu a zázemí pro závodníky bude v Kravařích. Závod je otevřen pro 200 startovacích čísel.

Elegant Silesia je návrat ke kořenům cyklistiky, plný přátelských setkání, historie, technických skvostů, překonávání vlastních limitů, překrásných tras a úžasných společných zážitků. Elegant Silesia je koncipován jako společná vyjížďka s měřeným úsekem. Společná jízda umocní neopakovatelnou atmosféru z jízdy na historických sportovních kolech. Nabízí možnost užít si i společná zastavení na nejkrásnějších místech, kde budou umístěny odpočívky. Závod je doplněn o bohatý doprovodný program pro veřejnost. Celý projekt bude realizován v souladu s aktuálními hygienickými opatřeními.

Změna místa konání – zámek Kravaře

Z důvodů souběhu více akcí v Hradci nad Moravicí jsme se rozhodli přemístit se na nové místo – Zámek Kravaře. Krásný zámecký park nám poskytne parádní zázemí pro realizaci závodu i doprovodného programu.

Informace pro závodníky

• kola s ocelovým rámem, nejsou povoleny karbonové doplňky, kolo do roku 1990 – specifikace technických parametrů kol níže
  • doporučen dobový sportovní oděv
  • každý závodník obdrží mapu s vyznačenými odpočívkami, měřeným úsekem, kontrolními stanovišti a kontaktními telefonními čísly
  • není povolena GPS navigace
  • závodník musí na dané trase označit svůj registrační list na kontrolním stanovišti
  • trasy nebudou značeny, jen hlavní směry
  • trasy nebudou uzavřeny
  • měřený úsek nemá hromadný start
  • po trase je zajištěn kompletní organizační servis (zdravotník, technická podpora, navigátoři, občerstvení)
  • v místě závodu je zajištěno parkoviště i stanové městečko

Technické parametry historických sportovních kol

• ocelový rám s vidlicí, případně AL rám
  • neidexové řazení na rámu – tzv. sytiče
  • brzdové bowdeny s lanky vedené volně – tzv. opratě
  • žádné karbonové doplňky – např. sedlovky, košíky, objímky…

Splňuje-li kolo výše uvedené podmínky, rok výroby do 1990 není podmínkou.

Trasa 45 km:

Trasa 80 km:

Trasa 140 km:

Startovné

• 400,- Kč  (při on-line registraci do 20. 8. 2021)
  • 450,- Kč  (registrace na místě)

V ceně startovného: registrace, originální číslo, mapa, společná snídaně před závodem, občerstvení po trase, servis po trase i v zázemí závodu, pamětní list a foto, samolepky, přípitek po závodu, vstup na doprovodný program, parkování a stanové městečko zdarma, swingový piknik u zámku s živou hudbou.

Ubytování, parkování

• pro účastníky závodu parkování v areálu zdarma
  • v areálu zámeckého parku bude k dispozici zdarma parkování karavanů, el. přípojka, wc, sprcha
  • v jednání je umístění stanového městečka v bezprostřední blízkosti areálu
  • pro zájemce je blokováno ubytování za zvýhodněnou cenu v hotelu Buly Aréna v Kravařích – v případě zájmu nás kontaktujte na kancelar@elegantspolek.cz

Registrujte se
na závod:    REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ

Doprovodný program

Komentované vyjížďky pro veřejnost

Vyjížďky se může účastnit každý, není podmínkou historické kolo, vhodné pro rodiny s dětmi i seniory. Nabízíme vám dvě trasy: Kravaře – Raduň – Kravaře nebo Kravaře – Raduň – Hradec nad Moravicí – Kravaře. Na vyjížďkách vás doprovodí naši průvodci a na mnohých zastaveních vás seznámí s přírodními, geografickými i historickými zajímavostmi. Pro účastníky vyjížďky je zajištěn servis po trase, hlídání kol a vstupy do památek. Startuje se v zámeckém parku v Kravařích.

Cena vyjížďky

• 100,- Kč dospělý
  • 50,- Kč studenti, děti do 15 let, senioři 65 +
  • rodinné vstupné 200,- Kč (2 dospělí, 2 děti)

Cena zahrnuje:

• mapa s vyznačenou trasou a legendou k zastavením
  • brožurka k trase nabitá historickými informacemi, příběhy, legendami, historickými fotografiemi
  • animátor, bezpečnostní doprovod a servis
  • volné vstupy na výstavu
  • volný vstup na zámecký koncert
  • historické foto zdarma (v areálu zámeckého parku Kravaře)
  • pamětní list

Trasy komentovaných vyjížděk

Kravaře – Hradec nad Moravicí – Kravaře
Po trase návštěva zámeckého parku Raduň (piknik, koncert v Oranžerii). Další zastávkou je zámek v Hradci nad Moravicí, kde náš spolek realizuje výstavu Fenomén cyklistika Slezsko. Výstavou i vyjížďkou bude provázet kurátor výstavy Petr Lexa Přendík. Prohlídka výstavy pro účastníky vyjížďky zdarma, včetně brožury k výstavě.
Náročnost: středně náročná delší trasa
Délka trasy: 36 km
Převýšení: cca 300 m
Registrace: 9 – 11 hod (zámecký park Kravaře)
Start: 11:00 hodin (zámecký park Kravaře)
Cíl: 15:00 – 15:30 hodin (zámecký park Kravaře, zde bude pokračovat Swing piknik)
Trasa: Vyjížďka Kravaře – Raduň –  Hradec nad Moravicí – Kravaře

Kravaře – Raduň – Kravaře
Komentovaná vyjížďka (historie, příroda, geografie na trase), moderovaná zastavení. Prohlídka zámeckého parku Raduň, koncert v Oranžerii, piknik. Vstup do zámku Raduň za zvýhodněné vstupné (upřesníme).
Náročnost: nenáročná kratší trasa vhodná pro rodiny s dětmi (zhruba od 8 let), seniory
Délka trasy: 20 km
Převýšení: 150 m
Registrace: 9 – 11 hod (zámecký park Kravaře)
Start: 11:00 hodin (zámecký park Kravaře)
Cíl: 15:00 hodin (zámecký park Kravaře, zde bude pokračovat Swing piknik)
Trasa: Vyjížďka Kravaře – Raduň – Kravaře

Kapacity vyjížděk budou omezeny, prosíme o včasnou rezervaci níže. V případě velkého zájmu nabídneme více časů vyjížděk. Výtěžek z vyjížděk bude věnován na realizaci cyklu výstav Fenomén cyklistika Slezsko.

Rezervace komentované vyjížďky

Elegant swing piknik

Atmosféru Elegant Silesia závodu a vyjížděk dotvoří stylově Swing piknik v zámeckém parku. Pro účastníky závodu i vyjížděk bude po návratu z krásných tratí čekat parádní dobová atmosféra, ke které swing neodmyslitelně patří. Lehátka, deky, dobré jídlo a pití, přátelská setkání, swingová hudba, tanec, ochutnávka vín, historický fotokoutek, taneční škola swingu pro začátečníky, swingová show, výstava historických závodní kol, zábavné kvízy o cyklistice i historii Kravař, večer kinematograf – komentovaná projekce k historii cyklistiky a historii Kravařského zámku a okolí.

Dobové oblečení vítáno. Vstup zdarma.

21. srpna

Zámek Kravaře